Algemeen

Algemene informatie

Wat is PPSR en wat doet PPSR?

PPSR staat voor Psychologische en Pedagogische StudentenRaad. De PPSR is de facultaire studentenraad van de FPPW en PPSR verdedigt de belangen van elke studenten aan De FPPW. We ondersteunen de studenten en proberen onze faculteit zo veel mogelijk te verbeteren. Als er problemen zijn aan de faculteit of binnen een opleiding, dan kaarten we deze aan en zoeken hier een oplossing voor. Om deze doelen te bereiken werken we via verschillende raden en commissies. Meer informatie kan je vinden op onze website!

Wat is GSR (Gentse Studentenraaad)?

Stoot je op een universiteitsbreed probleem, iets wat vanuit de centrale molen van onze universiteit geregeld moet worden, dan is de Gentse Studentenraad het orgaan waar je moet zijn. Ze zijn de overkoepelende studentenraad van onze universiteit en proberen vooral centrale problematieken die voorkomen op meerdere faculteiten aan te pakken. Ze staan in nauw contact met de studentenvertegenwoordigers in de Raad van Bestuur en de Sociale Raad, de twee belangrijkste beslissingsorganen van onze universiteit. Bovendien organiseren ze ook super interessante werkgroepen en vergaderingen waar je als student je zegje altijd mag doen.

Welke raden en commissies zijn er in de PPSR?

Deze kan je vinden op onze website, maar hieronder worden de belangrijkste toegelicht. Het centrale orgaan van de PPSR is het dagelijks bestuur (DB). Het verzorgt de dagelijkse coördinatie van de studentenraad. Het dagelijks bestuur komt ook maandelijks samen voor een Algemene Vergadering waarbij de meest recente beslissingen, plannen en problemen besproken worden. Er zijn verschillende opleidingscommissies (OC) die elk een richting aan onze faculteit representeren. Die commissies komen op regelmatige momenten samen en daarbij worden relevante thema’s binnen de opleiding en de faculteit besproken door proffen, medewerkers en studenten. Ze bewaken de kwaliteit van een opleiding en beoordelen deze. De faculteitsraad (FR) wordt tijdens tweejaarlijkse verkiezingen gekozen, georganiseerd vanuit de GSR, en is het belangrijkste beslissingsorgaan. De faculteitsraad komt maandelijks samen en als verkozen FR-StuVer beslis je onder andere mee over zaken zoals beslissingen binnen de opleiding en examenroosters. Hetgeen waar studenten het meest in contact mee komen, zijn de jaarverantwoordelijken. Dit zijn StuVers die per opleidingsjaar verantwoordelijk zijn voor dat jaar. Meer informatie hierover vind je verder in deze FAQ of op onze website!

Wat kan PPSR voor mij betekenen?

Studentenvertegenwoordiging is belangrijk voor elke student. PPSR vertegenwoordigt elke student aan de FPPW. Als studenten problemen merken binnen hun opleiding of jaar, dan kan je een studentenvertegenwoordiger (StuVer) aanspreken en zo kunnen studenten verder geholpen worden. De StuVers van PPSR kunnen de studenten ook helpen met al hun vragen. PPSR probeert de studenten van onze faculteit zo veel mogelijk te helpen en het studeren aan deze faculteit zo kwaliteitsvol mogelijk te maken.

Wat is het verschil tussen PPSR en VPPK?

Het verschil is simpel. PPSR doet aan studentenvertegenwoordiging en VPPK is een studentenvereniging/kring.

Met vragen over handboeken/cursussen/syllabi… moet je bij de VPPK zijn. Zij organiseren de boekenverkoop en zullen zeker op jullie vragen kunnen antwoorden. Daarnaast organiseert de VPPK zeer veel leuke activiteiten die vooral ter ontspanning dienen van de studenten. Heb je dus een vraag over ontspanning, leuke dingen die je kan doen… dan ben je bij de VPPK aan het juiste adres. Misschien heb je wel een idee over een leuke sportactiviteit of culturele uitstap? Ook daar luisteren ze ongetwijfeld graag naar.

Jaarverantwoordelijken

Wat doen de jaarverantwoordelijken?

Jaarverantwoordelijken (JV) zijn een aanspreekpunt voor de studenten. We proberen voor elk opleidingsjaar binnen een opleiding minstens één jaarverantwoordelijke te hebben. Daarnaast zijn ze ook een brugfiguur tussen proffen en studenten. JV’s luisteren naar, steunen en helpen de medestudenten. Ze verzamelen problemen, ideeën, feedback of klachten van studenten en koppelen dit door naar een Algemene Vergadering, raad, commissie.. zodat dit besproken en aangepakt kan worden. Daarnaast verwijzen ze studenten door en helpen ze de studenten met het vinden van hun weg (letterlijk en figuurlijk) op de faculteit.

Kan ik ook een jaarverantwoordelijke worden?

Tuurlijk! Iedere gemotiveerde student aan de FPPW die dit ziet zitten kan dit worden. Er zijn ook heel wat voordelen verbonden. Spreek ons gerust aan of neem contact op met ons. Aarzel ook niet om ons te contacteren met al je vragen en ze helpen we je verder. We merken dat we in de pedagogische wetenschappen een heel lage vertegenwoordiging zien. Er is ook een hoge nood aan JV’s binnen de pedagogische wetenschappen

Wie zijn mijn studentenvertegenwoordigers? Wie zijn mijn jaarverantwoordelijken?

Je kan de namen en mailadressen van de JV’s en andere StuVers vinden op onze Uforapagina. Zoek hiervoor tussen je cursussen naar onze pagina. Vervolgens kan je bij ‘inhoud’ naar het mapje ‘Wie zijn mijn vertegenwoordigers?’ gaan. Ook op onze website kun je terugvinden wie de StuVers zijn.

Interesse of zelf een probleem aankaarten

Kan ik op een andere manier deel uitmaken van de PPSR? Kan ik zelf ook aan studentenvertegenwoordiging doen?

Ja! We zijn altijd op zoek naar gemotiveerde studenten die interesse hebben in StuVeren. Twijfel niet om contact met ons op te nemen om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Hoe kaart ik een probleem aan?

Wens je een probleem aan te kaarten, maar weet je niet waar je terecht kan? Studenten kunnen altijd terecht bij een jaarverantwoordelijke of StuVer met hun problemen. Deze kunnen je vertellen waar je terecht kan met problemen of helpen je met je probleem door te spelen naar de juiste personen.

Algemene vergadering

Wat is een Algemene Vergadering (AV)?

Een AV of Algemene Vergadering is een vergadering die maandelijks georganiseerd wordt door de PPSR en het Dagelijks Bestuur. StuVers van over de hele faculteit komen samen om allerlei thema’s te bespreken met betrekking tot opleidingen en de faculteit in het algemeen. De data, locatie en het uur van de AV’s worden tijdig aangekondigd via Ufora en onze sociale media.

Kan ik naar een Algemene Vergadering komen?

Ja! Alle studenten aan de FPPW zijn welkom. Wij voorzien altijd hapjes, drankjes en een goede sfeer en we hebben graag veel input van StuVers en studenten op onze AV’s.

Examenroosters

Wat als mijn examenrooster slecht is?

De volledige beschrijving kan je vinden in het OER (Onderwijs- en ExamenRegelement) (Artikel 75). De PPSR kan in sommige situaties vragen aan de faculteit om het examenrooster aan te passen, OER Artikel 75 §1: • “Overlapping tussen examens, andere dan inhaalexamens, binnen een GIT of modeltraject met keuzevakken (ook major/minorvakken). Met overlapping wordt bedoeld dat twee of meer examens op dezelfde dag doorgaan. De student moet hierbij voorrang geven aan het voorafgaand opleidingsonderdeel in volgorde van de modeltrajectjaren of het plichtvak (bij modeltraject); • de student heeft een schriftelijk examen, ander dan een inhaalexamen, in het avondexamenblok van een dag en een schriftelijk examen, ander dan een inhaalexamen, in het ochtend examenblok van de volgende kalenderdag. In voorkomend geval geeft de student voorrang aan het opleidingsonderdeel uit het laagste modeltrajectjaar of het plichtvak (bij modeltraject).” Heb je een probleem met je rooster en is deze informatie onvoldoende duidelijk, laat het ons weten!

Onderwijs

Onderwijs

Wat is Monitoraat/FDO?

Al je vragen met betrekking op je persoonlijk traject, curriculum, vrijstellingen en bijzondere statuten kan je aan het monitoraat stellen. Ze zullen je met plezier verder helpen.

Ombudspersoon

Heb je een klacht over de opleiding, het onderwijs- en examenreglement of voel je je oneerlijk behandeld door een professor of docent, dan staat de ombudspersoon voor je klaar. Elke opleiding heeft zijn eigen ombudspersoon, bij wie je dus concreet terecht kan vind je hier.

Gezondheid

Mentaal welzijn

Nood aan een babbel? Blijf er niet mee zitten!

Je kan met studiegebonden of persoonlijke moeilijkheden terecht bij de studentenpsychologen of bij het monitoraat. Meer info over studentenpsychologen staat: hier

Algemene gezondheidsklachten

Algemene gezondheidsklachten

Wanneer je je ziek voelt kan je terecht bij de studentenartsen. Praktijkadres: Sint-Pietersnieuwstraat 25, 9000 Gent (tel.: 09 264 70 20)

Contact

Contact

Hoe kan ik contact opnemen met de PPSR?

Dit kan je door een bestuurslid, jaarverantwoordelijke of andere StuVer aan te spreken. Je kan ook onze Ufora pagina bekijken (zet zeker je meldingen aan!) of onze website (ppsr.ugent.be). Je kan ons ook altijd mailen (ppsr@ugent.be). Daarnaast kan je ons ook altijd bereiken via sociale media (Instagram, Facebook en Discord).